Inspirativna ženska svjedočanstva i kako su pobijedile rak dojke

Ružičasti mjesec listopad još uvijek traje i svaki je dan ispunjen pričama o ženama i njihovoj borbi s opakom bolešću. Cilj je ovoga mjeseca podizanje svijesti i odgovornost žena za vlastito zdravlje, posebice zdravlje dojki. Jedino i isključivo prevencijom žene se mogu zaštiti od ove zloćudne bolesti.

Mnoge su hrabre žene pisale o svojoj borbi, o promjeni životnih navika, o suočavanju i ne odustajanju. Danas s vama dijelimo neke njihove priče i preporučamo da vam one posluže kao motiv i inspiracija da ne preskačete preglede i da brinete o vlastitome zdravlju.

Kate Doher: Imam rak, ali on nema mene

Imam rak, ali on nema mene knjiga je koja demistificira svijet povezan s rakom te nudi pomoć i ispruženu ruku. Ona ohrabruje oboljele od raka da preuzmu nadzor nad svojom situacijom i da se ne definiraju kao bolesnici koji imaju rak. K tomu obiluje praktičnim savjetima i predlaže razne mogućnosti podrške oboljelima od raka.

Imam rak, ali on nema mene priča je o običnoj ženi (i njezinoj obitelji) koja se je najednom našla u nepoznatom svijetu raka. Ali to je i priča o mogućnostima, o hvatanju ukoštac s izazovima, o radosti prijateljstva, te o ljepoti življenja i vrijednosti svakog proživljenog trenutka.

„Shvatila sam da je rak bolest i da moram čuti tu riječ, bolest, i razmisliti o tome što ju je moglo uzrokovati. Neke su stvari bile sasvim jasne. Bila sam izložena strahovitu stresu na poslu i kod kuće. Nešto od toga možda sam mogla izbjeći, ali neki su pritisci bili izvan mojeg nadzora. No razmišljala sam na način da moram preuzeti određene odgovornosti i promijeniti svoje životne uzuse. Morala sam pronaći način kako da vratim ravnotežu u svoj život i više se brinem za sebe. Kao što sam bila rekla, poput mnogih žena, stavila sam sebe na zadnje mjesto, a druge ispred sebe.“ 

Matrina Mlinarević Sopta: Huzur

Knjiga Huzur donosi priču o borbi, suočavanju s najtežim ljudskim strahovima, o radosti i miru kao konačnom cilju i potpunom ljudskom ispunjenju. Riječ je o knjizi koja ogoljuje i demistificira borbu protiv raka dojke s kojim se spisateljica bori već godinu dana a svoju borbu ne skriva od čitatelja – doživljaje, poteškoće i najintimnije trenutke dugog i tjeskobnog oporavka. Huzur predstavlja mir u svim dimenzijama života.

“Što će reć narod – od svih bolesti, to je naša najteža dijagnoza. Izboriti se s njom znači biti lišen svih jezivih, nametnutih okova, znači biti zagrcnut ljepotom neznanja šta će biti sutra. Ali bar znaš da će biti sutra. I da si u Sutra svoj. Jer kad dođe do rupa i raka, zapamti, tek tada sam sebi ostaneš. I zato je najbitnije kakav si svoj Ti, u konačnici, baš i jedino sebi.”

Josipa Pavičić Berardini: 6 milimetara

Dijagnoza karcinoma dojke u 35. godini donijela joj je i strah i tjeskobu, ali i odluku da bolest prihvati i kroz nju prođe svjesna izbora koji su pred njom. Josipa Pavičić u svojoj ispovijesti iskreno opisuje suočavanje s najtežim odlukama u životu. Pritom navodi sve što bi moglo zatrebati čitateljicama u sličnim životnim okolnostima – od prehrambenih režima koje je primjenjivala do mailova koje je dobivala nakon izlaska u javnost – vodeći ih svojim putem do izlječenja kroz šest razina:

1. voljeti sebe bez obzira na sve,

2. prihvatiti sebe, druge i sve događaje,

3. odlučivanje,

4. opraštanje,

5. zahvalnost,

6. smisao.

“Čovjek može spoznati samo ono što može voljeti. Svaka se prljavštima može oprati vodom, osim one unutra, kad je duša zakaljana mržnjom. To samo ljubav može očistiti. Svaki je karcinom nakupina nezadovoljstva iz prošlosti.”

Vida Borš: Humor, a ne tumor

Ova knjiga je nastala iz zapisa Vide Borš kada je, po „drugi put“, oboljela od raka. Vida je vodila dnevnik o svojoj bolesti i životu prvo na blogu Lutka iz izloga, a poslije na blogu Humor, a ne tumor. Na neponovljivo svoj, sasvim neambiciozan i neobavezan, topao i spontan način, sve kalambureći i zezajući se, unoseći život u mrtvo, plastičnost u plošno, Vida je dnevno pokazivala i lucidnost i upućenost i iznimnu osjetljivost.

Vida je podlegla bolesti, ali je svojim djelom i ovom knjigom pobijedila smrt. Nakon Vidine smrti, osnovana je udruga ”Humor a ne tumor’, kojoj je cilj preko različitih edukacijskih medija poticati razvoj svijesti o problemima s kojima se oboljele osobe susreću. Objavljivanje knjige “Humor, a ne tumor” prvi je naslov biblioteke Rakova obratnica čiji je sav prihod namijenjen prevenciji i borbi s rakom.

“Bila sam u šoku i prvo pitala: “Umire li se od toga?”. Rekao je da će mi morati ukloniti dojku i da ću poslije toga na kemoterapiju, ali da su to problemi koji se danas mogu riješiti. Stvar je postavio vrlo pozitivno i optimistično pa sam se i ja tako osjećala. Pomislila sam: “OK, znači neću umrijeti. Pa što onda sad imam dramatizirati?”. Najsmješnije je bilo to što je moj bivši dečko, koji je bio sa mnom, problijedio i srušio se na krevet u ordinaciji kad je čuo dijagnozu. Nakon toga svi su se bavili s njime, podizali mu noge u zrak, donosili vode…”

Vesna Andrijević Matovac: Žena s ružičastom vrpcom

Vesna Andrijević Matovac bolovala je od raka dojke i deset se godina, do samoga kraja, neustrašivo borila s tom bolešću. Zahvaljujući svojoj upornosti, predanosti i želji za životom, ova doktorica ekonomskih znanosti svladala je svu medicinsku terminologiju, pratila najnovije kliničke studije u svijetu i bila spremna obići svijet kako bi pronašla lijek i svojim primjerom pokazala svima da se može.

Uvjerila je hrvatske liječnike da je nužno pokretati nova klinička istraživanja, apelirala je, molila, otvarala vrata našim pacijenticama u inozemstvu kad im u Hrvatskoj ne bi mogli pomoći, vodila ih vrhunskim svjetskim onkolozima. Senzibilizirala je hrvatsku javnost na poteškoće s kojima se te žene i njihove obitelji susreću i bila jedna od osnivačica Udruge »SVE za NJU!«.

Njezine riječi pune optimizma, nade i vjere u život izravna su poruka svima da je vrijedno boriti se za svaki novi dan i da pritom nismo sami – poruka iznimne i nesebične žene koja je potaknula promjene u našem zdravstvenom sustavu koje su mnogima otvorile vrata i olakšale težak put kojim je morala prolaziti ona sama. Ova knjiga ulijeva nadu i pokazuje da život ima smisla i da je izlječenje moguće.

“Ako i izgubimo zdravlje, ako se i suočimo s konačnošću života, ne smijemo izgubiti nadu, hrabrost,dobrotu, velikodušnost i volju da pomognemo drugima.”

Kristi Funk: Dojke: priručnik za vlasnice

Rak dojke bolest je koja ima najvišu stopu smrtnosti žena starosti od dvadeset do pedeset devet godina. Ali, jeste li znali da svaki dan donosite odabire koji vas približavaju ili udaljavaju od raka dojke? Jeste li znali da većina slučajeva raka dojke nisu samo pitanje loše sreće te da postoje vrlo učinkoviti načini smanjenja rizika? Jeste li znali da su mnogi razlozi za koje se vjerovalo te se i danas vjeruje da izazivaju rak dojke zapravo neistiniti?

Knjiga Dojke – priručnik za vlasnice omogućit će vam da djelujete preventivno te da zauzmete optimističan proaktivan stav ako se suočavate s ovom dijagnozom. Znanje je moć, a dr. Funk, liječnica koja je brojnim ženama promijenila život, iznosi znanstvene činjenice, složene teorije i kliničko iskustvo te s čitateljem dijeli primjenjive i razborite savjete za optimalno i dugoročno zdravlje vaših dojki.

“Želim vas osnažiti činjenicama i naoručati strategijama kako bih vam pomogla da shvatite vlastite dojke, smanjite opasnost od raka dojke te otvorite oči za intervencije i tretmane koji vam mogu promijeniti život ako vam je već dijagnosticirana ta bolest.“
– Dr. Kristi Funk, autorica knjige Dojke: priručnik za vlasnice

Nela Sršen: Rak na duši

Hrvatska liječnica u Padovi, članica tima za transplantaciju jetre u tamošnjoj Sveučilišnoj bolnici, dr. Nela Šršen napisala je knjigu koju ni zdravi ni bolesni ne bi trebali ignorirati. Iskusna doktorica, nekoć i sama teško oboljela pacijentica, o zdravlju i bolesti progovara holistički, tražeći uzroke somatskih problema u – mislima i duši pacijenta.  Neobičan pristup temi od jedne kirurginje. “Rak na duši” amalgam je autobiografskih priča, medicinskih savjeta i priručnika samopomoći. Stručna, a intimna studija o tome kako ne dobiti ili kako pobijediti rak.

“Bolest jest ‘iskustvo’, manje-više dugo, bolno i invalidizirajuće, često progresivno s neizbježnim ‘sakaćenjem’ tijela i duha, što potiče na generalnu reviziju. Dramatične i tragične životne situacije se spoznajom, unutarnjim otkrivanjem sebe mogu transformirati u ljubav koja je, dokazano, apsolutno najjače ‘oružje’ postojanja.”

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads